Jeżeli podobnie jak my zazwyczaj jesteście sceptyczni wobec zdrowych słodkości, które udają deser, to ten przepis zapewne zmieni wasze zdanie. Gładki mus czekoladowy z bogatego w omega avocado oraz kakao. Całkowicie naturalny deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 łyżeczka (5 ml) wanilii (opcjonalnie)
- 2 szklanki (473 ml) mleka kokosowego (pełny tłuszcz)
- 3 łyżki (42 g) niesłodzonego kakao w proszku
- Szczypta soli
- ⅔ filiżanki daktyli – nasączonych i odsączonych
- Jagody / plasterki migdałów (do dekoracji)
Przygotowanie:
Połącz awokado, mleko kokosowe, kakao w proszku, namoczone daktyle i wanilię (w razie potrzeby) w szybkim blenderze.
Na początek blender na niskim poziomie, następnie stopniowo zwiększaj prędkość i mieszaj na wysokim poziomie, aż mus będzie gładki.
Przełóż do misek następnie do lodówki na 30 min. Na koniec posyp migdałami i jagodami
Smacznego