Mus z Avokado

Jeżeli podobnie jak my zazwyczaj jesteście sceptyczni wobec zdrowych słodkości, które udają deser, to ten przepis zapewne zmieni wasze zdanie. Gładki mus czekoladowy z bogatego w omega avocado oraz kakao. Całkowicie naturalny deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka (5 ml) wanilii (opcjonalnie)
  • 2 szklanki (473 ml) mleka kokosowego (pełny tłuszcz)
  • 3 łyżki (42 g) niesłodzonego kakao w proszku
  • Szczypta soli
  • ⅔  filiżanki daktyli  – nasączonych i odsączonych
  • Jagody / plasterki migdałów (do dekoracji)

Przygotowanie:

Połącz awokado, mleko kokosowe, kakao w proszku, namoczone daktyle i wanilię (w razie potrzeby) w szybkim blenderze.
Na początek blender na niskim poziomie, następnie stopniowo zwiększaj prędkość i mieszaj na wysokim poziomie, aż mus będzie gładki.

Przełóż do misek następnie do lodówki na 30 min. Na koniec posyp migdałami i jagodami

Smacznego

Napisz komentarz
DO GÓRY